Hedvig Villaförsäkring

hedvig villförsäkring

Betyg: ★★★★★ (5 av 5)

Hedvig är ett av de snabbast växande försäkringsbolagen i Sverige idag, och har sedan 2017 erbjudit hemförsäkringar som sticker ut lite från mängden. Deras villaförsäkring är en kombinerad villahemförsäkring som ger hög trygghet för dig som bor i ett hus. Tanken är att du ska kunna leva ditt liv utan att hela tiden behöva tänka på vad som kan gå fel. 

Jämfört med en vanlig hemförsäkring ger en Hedvig villaförsäkring ett utökat skydd i många situationer. Försäkringen kan även tecknas av dig som hyr ett hus, men då skiljer sig villkoren lite åt jämfört med om du äger bostaden.

För- och nackdelar med Hedvig villaförsäkring

Fördelar

 • Mycket bra pris i förhållande till det skydd du får
 • Bra kundtjänst och enkel skadehantering
 • Korta handläggningstider
 • Betalar ut en större del av vad de omsätter än de flesta försäkringsbolag

Nackdelar

 • Ingen försäkring mot hussvamp i byggnadens struktur
 • Du kan inte påverka premien genom att välja självrisk
 • Inget maxtak för vad du kan få betala på grund av åldersavdrag

Utmärkande för Hedvig villaförsäkring

De flesta försäkringsbolag har något som gör att de skiljer sig från andra aktörer i branschen. När det gäller Hedvig och deras villaförsäkring skulle vi sälja att det är ovanligt mycket som gör dem speciella.

Tillit istället för kontroller

En av de saker som Hedvig tycker är viktigt är att du som försäkringstagare ska känna att försäkringsbolaget har förtroende för dig, och du ska kunna känna dig trygg i att du verkligen får hjälp när du behöver det. För en Hedvig villaförsäkring innebär det rent konkret att det är ganska enkelt att göra en skadeanmälan när något hänt i din bostad. Du ska inte behöva känna det som att du blir utsatt för ett förhör där du är misstrodd när du anmäler en stöld eller skada på huset till exempel. 

Generös utbetalningspolicy

Hedvigs policy är att hela 75 % av alla intäkter de får in från sina försäkringstagare ska användas till utbetalningar vid skadeanmälningar. Det innebär att du kan räkna med att få ut mer i förhållande till vad du betalar i premie för en Hedvig villaförsäkring än hos ett försäkringsbolag som behåller en större del av intäkterna. Detta kan vara en av förklaringarna till att Hedvig har mycket bra betyg hos Trustpilot, vilket visar på hög kundnöjdhet.

Hedvig är också kända för att ge en del av sin omsättning till välgörande ändamål (Barncancerfonden och SOS Barnbyar), istället för att ta ut vinst. 

Snabb ärendehantering

Du sköter dina försäkringsärenden online, Hedvig erbjuder en helt digitaliserad tjänst. En av fördelarna med det är att det blir kortare handläggningstider. Hos många andra försäkringsbolag måste du istället skicka in papper när något hänt med din villa som innebär att du har rätt att få ut pengar på försäkringen. När något går sönder i en villa är det ofta mycket viktigt att kunna få hjälp snabbt, så att situationen inte förvärras. Att Hedvig är ett digitalt försäkringsbolag märks också på att de har stor närvaro i sociala medier.

hedvig villaförsäkring skyddar ditt fina hem

Hedvigs villaförsäkring täcker det mesta

Hedvigs villaförsäkring är en enkel och lättbegriplig tjänst som kan sägas vara en kombinerad villa och hemförsäkring. Huset, tomten och din egendom inne i huset skyddas här av en och samma försäkring. Även du själv har ett skydd under till exempel resor. Du kan inte välja vad försäkringen ska omfatta genom olika tillägg eller paket utan det är en komplett villahemförsäkring som Hedvig erbjuder.

Händelser som omfattas av en Hedvig villaförsäkring:

 • Eldsvåda
 • Vattenläcka
 • Skador på grund av oväder
 • Skador på hemmet i samband med inbrott
 • Skadedjur, inklusive husbock och vilda djur
 • Stöld och olyckor i samband med ombyggnation
 • Stöld
 • Skadegörelse
 • Ansvarsskydd vid skadeståndsärenden
 • Rättsskydd
 • Problem i samband med resor
 • Överfall
 • Sjuk på resa
 • Vitvaror
 • Drulle (utan extra kostnad)

En del av punkterna ovan får du betala extra för när du tecknar en villaförsäkring hos ett annat försäkringsbolag. Det finns heller inte en massa undantag från när försäkringen gäller utan du kan till exempel få ersättning för vattenskada nästan hur den än har uppstått. 

Självrisk

Med en Hedvig villaförsäkring så gäller särskild självrisk för vissa typer av skador. Du betala till exempel en högre självrisk än normalt för frostskador på rör, vattenskador och skador i våtrum. I dessa situationer är självrisken 3 000 kronor istället 1 500 kronor, som är grundsjälvrisk med en Hedvig villaförsäkring. 

Du kan inte välja att höja eller sänka din grundsjälvrisk, som du kan hos flera andra försäkringsbolag, för att påverka storleken på din försäkringspremie.

Situationer som inte täcks av försäkringen

Vid en genomgång av försäkringsvillkoren punkt för punkt så hittar vi trots allt några situationer som inte täcks av Hedvigs villaförsäkring. En sådan punkt som bör lyftas fram är skydd om du skulle drabbas av angrepp av hussvamp i fastighetens konstruktion. Du får heller ingen ersättning för skador orsakade av en läckande vattensäng eller om din bubbelpool eller brygga skulle skadas. Det är orsaker som annars brukar ger ersättning genom motsvarande försäkring hos ett annat bolag. 

Åldersavdrag

Åldersavdrag innebär att ersättningsnivåerna sjunker om den försäkrade fastigheten är till åren kommen och man kan förvänta sig fler försäkringsärenden än om det gäller en nyare byggnad. Hedvig gör inget avdrag under de tio första åren. Hos Hedvig finns det dock ingen övre gräns för hur mycket du själv kan bli tvungen att betala, som en följd av åldersavdraget.

Prissättning

Som vanligt när det gäller försäkringar sätts priset på Hedvig villaförsäkring individuellt utifrån en lång rad faktorer. Hedvig säger sig vara måna om att sätta rätt pris från början så att de inte ska behöva ändra priset på en försäkring oftare än absolut nödvändigt. 

Här är några saker som spelar roll för vad du får betala när du tecknar en ny villaförsäkring hos Hedvig:

 • Hur många personer som ingår i ditt hushåll
 • Hur stor bostaden är
 • Var du är bosatt
 • Hur gammal du är
 • Om du har betalningsanmärkningar
 • Om du är student 
 • Om du hyr bostaden istället för att äga den

De faktorer som spelar störst roll är antalet personer i hushållet, storleken på bostaden och var du bor. Att det ska spela roll var du bor kan kännas orättvist men det bygger på statistik om var det är störst risk för att du ska råka ut för situationer som innebär att det blir försäkringsärenden. 

Vad som däremot inte spelar någon roll är om du har särskilda lås och larmanordningar. Många försäkringsbolag har avtal med företag i säkerhetsbranschen och vill få dig att använda deras produkter. Att inte ha den typen av erbjudande kan sägas vara en del i Hedvigs koncept om att hålla det enkelt.

person som tecknar hedvig villaförsäkring i mobilen
Det är enkelt att teckna Hedvigs villaförsäkring direkt i mobilen genom att svara på några få frågor om dig och din villa.

Olycksdrabbade betalar högre försäkringspremie

När du har en Hedvig villaförsäkring kan priset på din försäkringspremie komma att ändras utifrån hur många försäkringsärenden du haft under året. Har du ut tagit mer än 75 % av vad du betalt in under ett år får du räkna med att betala ett högre pris. Din försäkringspremie kan också sänkas ifall du betalar din premie och inte gör några större uttag.

Även om priset alltså sätts individuellt så har vi fått fram uppgiften att en typisk Hedvig villaförsäkring kostar omkring 400 kronor i månaden. Det är ett bra pris i förhållande till det skydd som försäkringen ger dig.

Sänk din premie genom att värva försäkringstagare

Hedvig har anammat samma system som många mobiloperatörer. Du kan få rabatt på din försäkringspremie genom att få andra att teckna en försäkring hos Hedvig. Upplägget kallas för “Hedvig Forever” och innebär att du får tio kronor i rabatt på din premie, varje månad, om någon tecknar en försäkring genom att använda din personliga kod. Du kan faktiskt få gratis villaförsäkring på detta sätt.

Så vitt vi vet har man inga rabatter för dig som vill teckna en Hedvig villaförsäkring, utan konceptet bygger snarare på att ha konkurrenskraftiga ordinarie priser.

Bra kundsupport via appen

Hedvig har utvecklat en lättanvänd app som du får tillgång till som försäkringstagare. Med appen kan du bland annat göra skadeanmälan och lägga till nya försäkringstjänster. Det är också genom appen som du får tillgång till kundsupport. Öppettiderna för supporten är mycket generösa och du kan få svar på dina frågor på vardagar 8.00–22.00, och på helger 10.00–22.00. 

Att veta att man nästan alltid kan få hjälp när olyckan är framme är en stor trygghet när det gäller försäkringsbolag. Om du inte vill använda appen kan du även ringa eller maila om du undrar över något. Räkna med att få svar inom 24 timmar om du väljer att maila. Har du en allmän fråga kan hitta svar i Hedvigs FAQ.

Kontaktinformation

Email: hedvig@hedvig.com eller claims@hedvig.com (om det gäller skadeanmälan)

Telefon: 010-45 99 200 (Måndag–fredag 09.00–16.00)

Hedvig Global assistance: +45 38 48 94 61 (dygnet runt när något händer och du befinner dig utomlands)

Besöksadress: Hedvig HQ, Valhallavägen 117 K, 115 31, Stockholm