ICA villaförsäkring

ica villaförsäkring

Betyg: ★★★☆☆

ICA Gruppen är Sveriges största aktör inom dagligvaruhandel men har även ett försäkringsbolag i gruppen, med ett brett utbud av försäkringar. Bland annat har ICA villaförsäkring blivit mycket populär. Den är ett bra val, inte minst för dig som har ett ICA-kort och ofta handlar i en ICA-butik.

Den som har en villa behöver en villaförsäkring. Hemförsäkringar anses höra till de absolut viktigaste försäkringarna, inte minst för att skador som drabbar ett hus kan bli förödande dyra. En hemförsäkring skyddar inte bara egendom utan även de som bor i huset.

För- och nackdelar med ICA villaförsäkring

En ICA villaförsäkring är ett bra val om du är ute efter att försäkra dig och ditt boende och få ett bra grundskydd till en låg kostnad.

Fördelar med en ICA villaförsäkring

 • En enkel ICA villaförsäkring är billig
 • När du betalar försäkringen får du bonuspoäng 
 • Du kan välja tilläggsförsäkringar om du vill öka skyddet
 • Du får rabatt om du samlar flera försäkringar hos ICA

Nackdelar med en ICA villaförsäkring

 • Det finns försäkringar med högre utbetalningsnivåer
 • Det tar tid att göra en skadeanmälan
 • Det tar minst en vecka innan du får pengar
 • Försäkringen har bäst förmåner om du är stamkund hos ICA

En av flera hemförsäkringar

ICA villaförsäkring är en av flera hemförsäkringar som ICA erbjuder. Även du som vill försäkra ett fritidshus, bor i bostadsrätt eller hyresrätt kan hitta en lämplig försäkring hos ICA. De olika hemförsäkringarna är ganska lika varandra men det finns en del detaljer som skiljer dem åt. En ICA villaförsäkring är mer omfattande än till exempel en ICA hemförsäkring hyresrätt.

Detta kännetecknar en ICA villaförsäkring

En ICA villaförsäkring passar dig som vill ha ett bra grundskydd till ett rimligt pris. I mångt och mycket liknar en ICA villaförsäkring motsvarande försäkringar som erbjuds av andra försäkringsbolag i Sverige. Den utmärker sig dock på några punkter. En stulen cykel kan ersättas med upp till 50 000 kronor – vilket är ett högt belopp och bra för dig som har en påkostad cykel. Du får 60 dagars reseskydd med en ICA villaförsäkring, och det är ovanligt lång tid. En barnvagn ersätts till fullt värde i upp till två år vilket också är ovanligt generöst. 

Allriskförsäkring för lösöre och saneringsskydd är två saker som du ibland får betala extra för men som ingår när du tecknar en ICA villaförsäkring. Om ditt kylskåp eller din frys skulle gå sönder, och ifall det leder till att matvaror förstörs, kan du få ett presentkort på upp till 5 000 kronor som gäller i en ICA-butik.

Detta ingår i en ICA villaförsäkring

ICA villaförsäkring, eller ICA husförsäkring som de kallar den, ger dig rätt till ersättning om bland annat något av följande skulle inträffa:

 • Skador på lösöre på upp till en miljon kronor
 • Skador på byggnad, till exempel vattenskador, brand eller skadedjur
 • Skydd mot angrepp av hussvamp på upp till en och en halv miljon
 • Olyckshändelse och sjudom under resor
 • Inbrott och stöld
 • Skada på hushållsmaskiner
 • Överfall
 • ID-stöld
 • Behov av rättsskydd

När du jämför hus- och andra villaförsäkringar med varandra är det bra att kontrollera vilket maxbelopp som betalas ut. Titta på de händelser som du personligen tycker att det är viktigt att vara försäkrad mot. En dyrare försäkring med högre utbetalningsnivå kan vara ett bättre val i vissa fall. Med det sagt så ligger en vanlig ICA villaförsäkring ganska bra till när det gäller detta – trots att den är billig.

Vad kostar en ICA villaförsäkring?

Priset på en ICA husförsäkring beror på dina eventuella tillval och på dina personliga förutsättningar. Två personer kan alltså ha olika premie på samma försäkring. Det är flera olika saker som avgör vad du får betala. Här är några av de saker som ICA tar med i beräkningen:

 • Hur många som är skrivna på adressen
 • Hur stor villa det handlar om
 • Vad det är för adress
 • Hur gammal du är
 • Din kreditvärdighet och försäkringshistorik

Det går alltså inte att säga vad en ICA villaförsäkring kommer att kosta, men det är enkelt att kontrollera det genom att fylla i uppgifter online. Räkna med att en enkel ICA villaförsäkring kostar strax under 150 kronor i månaden i genomsnitt, om ni är ett par. Det är billigare än vad du får betala hos många andra försäkringsbolag. Med tillägg stiger priset. Det är först och främst antalet personer i hushållet och bostadens storlek som påverkar priset på en ICA villaförsäkring.

Bonusar och rabatter

Precis som de flesta försäkringsbolag som har flera olika försäkringar får du rabatt hos ICA om du tecknar alla dina försäkringar hos dem. Varje gång du betalar månadspremien på en ICA villaförsäkring samlar du poäng i ICA:s bonusprogram. Det är precis som när du handlar med ICA-kortet. 

Stärk skyddet med pluspaket

En villaförsäkring är en stor trygghet eftersom du vet att du kommer att få hjälp om du skulle drabbas av något. Vill du ha ett starkt skydd och är villig att betala extra för det så räcker det dock inte med en ICA villaförsäkring grundskydd. Priset på en enkel försäkring är lågt men det innebär att det är högre självrisk och gränserna för vad du kan få som mest är snävare än om du betalar för en större försäkring. För att bredda sin målgrupp har ICA valt att erbjuda flera tillägg till en vanlig ICA villaförsäkring. 

Hus Plus, Hem Plus, Rese Plus och Pluspaketet ger dig ett bra pris på en riktigt omfattande tilläggsförsäkring. De är värda att ta en titt på om du vill höja ditt försäkringsskydd. Hem Plus och Hus Plus ger dig bland annat minskat åldersavdrag. Det innebär att du får tillbaka mer på försäkringen på äldre föremål som förlorat en del av sitt värde. Du kan också få lägre självrisk vid inbrott och mer tillbaka om elektronik skulle gå sönder. 

Gör du tillägget Rese Plus har du rätt till ersättning om du skulle bli sjuk och inte kunna utnyttja en biljett. Detta tillägg ger dig även avbeställningsskydd och pengar om du skulle behöva läggas in på sjukhus utomlands.

ICA konkurrerar framförallt med lågt pris på grundskydd

Även om det är positivt att kunna välja vilket försäkringsskydd man ska ha genom att göra olika tillval så väljer de flesta av ICA:s kunder en villaförsäkring utan plustjänster. Det är dessa enkla försäkringar till ett lågt pris som ICA är känt för. Om du vill ha en försäkring som ger dig högsta möjliga försäkringsskydd till premiumpris så finns det andra försäkringsbolag som kan passa bättre.

Komplettera din ICA villaförsäkring med Låneskydd Bolån

Ett annat vanligt komplement till en ICA villaförsäkring är ett bolåneskydd. Har du ett sådant behöver du inte oroa dig för att bli av med din bostad på grund av att du inte har råd att betala ditt lån. Bolåneskyddet träder i kraft om du skulle bli sjukskriven eller sägas upp från jobbet. I ett hushåll med två vuxna omfattas båda av denna försäkring.

Så hög är självrisken på en ICA villaförsäkring

Det finns en grundsjälvrisk på 1 500 kronor när du har en ICA villaförsäkring. Självrisken kan dock vara lägre om du betalar en högre försäkringspremie genom en plusförsäkring. Även försäkringsärendet i sig är avgörande för självrisken. Vid vissa skadeärenden är självrisken så hög som 20 % av vad skadan uppgår till. Notera hur högt åldersavdraget är när du jämför försäkringar, alltså värdeminskningen på saker som gått sönder och som inte är nya.

Så gör du en skadeanmälan

Om du råkar ut för något som innebär att du har rätt att få pengar från din försäkring ska du göra en skadeanmälan online. Hur proceduren ser ut är noggrant beskrivet och det framgår tydligt vilka steg processen består av. Det tar i regel mer än en vecka innan handläggningen är klar och du får dina pengar. Du kommer att behöva skicka in en redogörelse med fotodokumentation och andra bevis för vad som har hänt. Det kan till exempel vara kvitton på det du vill ha ersättning för. 

Du är också skyldig att begränsa skadan, om det är möjligt. Du får inte ersättning om du upptäckt en vattenläcka och inte åtgärdat den. Rutinerna för hur handläggningen går till och hur du förväntas bidra ser lite olika ut beroende på vad som har hänt. Om det är ett akut ärende och du måste ha hjälp omedelbart, kanske för att huset står i lågor, kan du få den hjälp du behöver direkt.

Kontaktuppgifter

Skadeanmälan görs online. Det är smidigt att logga in på dina sidor och få överblick över dina försäkringsärenden när du har en ICA villaförsäkring.

Kundtjänst: 033-47 47 90, vardagar 8.00–17.30

Kundtjänsten kan även kontaktas genom att du fyller i ett formulär på hemsidan

Akuta ärenden som rör brand eller vattenskada: 033-435 98 00